Den feministiska kampen att bevara den feministiska kampen.

fredag 7 augusti 2015

Hatets effekter på jaget

Hat är en oerhört stark psykologisk kraft som inte lämnar någon oberörd, allra minst hataren själv. Hat bryter ner oss på olika sätt och processen är en mörk spiral som bara leder nedåt. En risk är att hataren överväldigas av negativiteten som fyller livet och leds in i depression; en annan risk är att hatarens människosyn och moraliska kompass förfaller successivt tills det forna jaget bara är en destruktiv spillra. Följande inlägg ägnas åt hatets effekter på jaget och vilka effekter hatet till synes har inom hatisk "feminism". Vi kommer att använda oss av etablerade teorier och begrepp som direkt relaterar till hat.

Hat härstammar från en urgammal instinkt hos människan att särskilja sig själv (den goda) från fienden (den onda). Det är starkt grundat i ett VI och/mot DEM-tänkande. För att bevara ens självkänsla och stolthet och för att undvika skamkänslor blir det väldigt praktiskt att utnämna "den andre" – dem – syndabocken som får ta skulden. Hatet blir då till ett psykologiskt manifest som deklarerar att skulden är sann, i synnerhet inom grupper. Gruppdynamiken påverkas också starkt av ett intensivt "samhatande", vilket föder en upplevelse av lojalitet och tillhörighet. Hatet får också gruppen att uppleva en superioritet gentemot den andre, och den inre solidariteten stärks av att samspelt gå till angrepp mot "fienden".


Den hatiska "feminismen" har sannerligen utsett sin syndabock, dvs männen, och riktar ett textboksexempel av VI/DEM-hat mot denna grupp. Det beständigt goda mot det beständigt onda, rollerna är för evigt låsta. Sjävfallet vilar ett sådant resonemang på felaktiga tänkesätt som Oproportionerligt ansvar och Att vara ofelbar. Eftersom vårt samhälle är fantastiskt sociologiskt komplext så finns det alltid nya infallsvinklar att ta hänsyn till. Det blir därför en allvarlig bristlogik att peka med hela handen mot en grupp som att denna part är skyldig till hela den djupgående problematiken. Cirkelns praktik bygger på just detta.


Att grovhata är en utväg för slösinta personer som inte vill gå in på djupet och konstruktivt arbeta med problemet. Det handlar om en ivrig böjelse att snabbt lindra ens rädslor, att ta genvägar till "befrielsen". När den andre kollektivt skuldbeläggs och utses till ett universellt hot så väcker hatet lätt den primitiva bristlogiken att problemet blir löst om denne dödas. Det bygger också ofta på en hämndlysten egenskap hos människor, ett fult och destruktivt karaktärsdrag som blottas tydligt genom hat. Hatiska "feminister" är väldigt pigga på lösningen att eliminera den andre och sprider fruktansvärda uttalanden med genocida implikationer. Vi har skrivit mer om detta här.


Hat rymmer en uppsjö av andra felaktiga tänkesätt och bristlogik. Stereotypisering och Övergeneralisering är typiska exempel då "fienden" ges kollektiva, negativt förvridna attribut som avhumaniserar och demoniserar gruppen, något som Cirkelns hatiska "feminister" ständigt har som praktik. Missbedömning av intention är också vanligt, och män som på olika sätt visar sig feministiskt aktiva blir bespottade och mötta med misstro och diverse anklagelser. Egocentrism är också påfallande vanligt hos hatiska "feminister" och det visar sig genom starka bekräftelsebehov och jakten efter ett självrättfärdigande. Egocentrismen yttrar sig i driften att hela tiden ha rätt i sakfrågor; den andre har automatiskt fel medan man själv automatiskt har rätt och alla bevis emot förnekas eller ignoreras. Hyperkänslighet mot kritik är en annan effekt av hat som vi skrivit om här.

Till sist, men inte minst, ska det framhävas att  gruppmentaliteter allt som oftast leder till en stark drift att bevara sin plats i samvaron vilket i sin tur leder till en adoption av det cementerade grupptänkandet. Principhatet är den främsta egenskapen som adopteras inom Cirkeln. Fenomenet kallas för Asch-effekten och kan signifikant påverka det egna omdömet.


Depression och ångest inom Cirkeln

 

 

Det råder ingen tvekan om att hatiska aktörer inom Cirkeln mår dåligt. Ständigt ser vi ett generellt missnöje över livet och ett odefinierbart antal hatiska "feminister" behandlas medicinskt. Det här dömer vi absolut ingen för och det är otroligt tråkigt att människor far så psykiskt illa. Vi drar heller inga slutsatser att hatandet som sådant är en avgörande faktor i dessa tillstånd, men det måste lyftas vilken destruktiv kraft det är i livet för personer med en depressiv disposition. Att ständigt omge sig med pessimism, leva genom en cynisk världsbild och negativa tänkesätt suger livskraften ur vem som helst till slut. Hat är en cancer på själen och det drabbar framförallt unga människor väldigt hårt eftersom livet som ung redan är turbulent och fullt av inkörsportar till sämre mående.

Att som hatisk "feminist" aktivt sprida hatet blir därmed en fråga om att försämra livet för andra människor. Det kan inte tryckas tillräckligt hårt på hur illa det är att bidra till förfallet av andras välmående på ett så grundläggande och utspritt sätt: Hatpropagandan som Cirkeln arbetar genom borde med all rätt klassas som en mångdimensionellt destruktiv och vidrig praktik.

// Blossom

18 kommentarer:

 1. Otroligt viktigt inlägg! Ingen verkar fatta hur illa hat kan skada både sig själv och andra.

  SvaraRadera
 2. De vet väl ändå vad de ger sig in på? Dvs när de faktiskt väljer den hatiska vägen, för det e skitsnack att någon är "tvungen" hata på det människo fientliga sättet de gör!

  SvaraRadera
 3. önskade jag orkade följa er mer aktivt men jag blir bara ledsen av att se hur dom dära "feministerna" beter sig

  SvaraRadera
 4. Allt stämmer in så väl på dem?? Blir typ mörkrädd...

  SvaraRadera
 5. Intressant och givande resonemang

  //Rick

  SvaraRadera
 6. Asbra post!

  SvaraRadera
 7. "Missbedömning av intention" och egocentrismen asså..... fyyy jääklar vad spot on

  SvaraRadera
 8. "Gruppdynamiken påverkas också starkt av ett intensivt "samhatande", vilket föder en upplevelse av lojalitet och tillhörighet. Hatet får också gruppen att uppleva en superioritet gentemot den andre, och den inre solidariteten stärks av att samspelt gå till angrepp mot "fienden"."

  > så sant att jag skrattade rakt ut

  SvaraRadera
 9. Helt klockrent. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 10. Dom gnäller, gnäller, gnäller och GNÄLLER.
  Hur orkar någon leva så ens?

  SvaraRadera
 11. ~transcend~08 augusti, 2015

  Puss på er! Fortsätt jobba emot hatet!

  SvaraRadera
 12. Läst alla era texter nu o måste säga att ni e det bästa på den feministiska plattformen på bra länge.. Kudos asså!

  SvaraRadera
 13. gud jag minns hur dåligt jag mådde när jag hatade som de gör!

  asså jag bara intalade mig själv att livet är skit så blev det skit? jag är fortfarande feminist men har helt bytt fokus och mår så jävla bra idag i jemförelse med då

  SvaraRadera
 14. LoL
  Det var på tiden att nån började säga ifrån. Pris till er!

  SvaraRadera
 15. Mkt intressant läsning :-) Bokmärkt

  SvaraRadera
 16. Jag håller verkligen med om adoption av grupptänket! Tycker jag ser det hela tiden och inte bara på nätet... ett par kompisar har fallit dit irl. Så jäkla tragiskt.

  SvaraRadera
 17. Inget inlägg denna vecka? :c

  SvaraRadera
 18. Otroligt bra inlägg! Och fantastisk blogg i övrigt. Cred till er för att ni startat en plattform om riktig feminism :D

  SvaraRadera