Den feministiska kampen att bevara den feministiska kampen.

fredag 3 juli 2015

PodChat #1

Introduktion

Blossom: Då drar vi igång det här. Flygande champagnekork osv? Sedan ett tag tillbaks har vi ju pratat om att starta en blogg eftersom Twitter är så Twitter.
Bubbles: Jo men precis, twitter är hopplöst att ha någon slags debatt på. Jag förstår inte hur andra orkar???
Buttercup: Folk briiinner för sina raljanta strapatser. BRINNER!!
Blossom: Jag tycker bara det är svårt att gå in på djupet och säga något vettigt med 140 fattiga tecken. Det slutar alltid med att jag skriver om tweetsen tills det blir något jag inte alls ville ha sagt från början. Mycket frustrerande.
Buttercup: En ser ju också på allt bråkande att det inte funkar för debatt. Folk missförstår varandra till höger och vänster och sen flyger smockorna som pilska svalor.
Blossom: Vi ska poängtera att vi hellre hade gjort en riktig pod eller något annat åt det praktiska hållet för att lättare ha en diskussion oss tre emellan, men nu får det bli en chatliknande historia. Vi hoppas det blir läsbart.


Bubbles: Hade vi inte fått såna hot som vi fått sedan starten av FemhatCirkeln så kunde det här sett annorlunda ut, men inte nu. Jag visade "Döda den som ligger bakom..." för min sambo som skrek rakt ut, haha. Det är väl ungefär så friskt tänkande människor reagerar på det här.
Blossom: Riktigt obehagliga saker faktiskt. Jag trodde ärligt talat inte att vi skulle se sånt komma ur Cirkeln.
Buttercup: Dom är kapabla till vilka jävulskt onda dåd som helst, så mycket har jag läst ut av deras tweets. Det makabert roliga är också att dom tror att dom är en god kraft i det här? Haha.
Blossom: Hur som helst, podchatformatet kommer antagligen förbli ett sporadiskt inslag på sin höjd. Tanken är ju att vi själva ska skriva inlägg på BrytCirkeln när behovet sprakar till.
Buttercup: Det bästa med chatformatet är väl ändå att vi kan droppa extremt relevanta länkar?
Bubbles: Och göra smileys :)
Blossom: Om någon läsare undrar över våra tramsiga alias så får ni gärna läsa informationssidan. Där står allt möjligt som har med BrytCirkeln att göra.


Freaks will be freaks

Blossom: För att glida in på första ämnet vill jag fråga er om ni följer Snubbarna på Facebook?
Buttercup: Absolut! Det tycker jag är ett av dom bättre initiativen på senare tid, särskilt nu när jag ser att dom står för rent spel i kommentarerna. Det känns lite för mycket som en hämndsida riktad mot Gudruns Änglar, särskilt när dom har en sån tävlande attityd om följare. Den biten luktar lite unket men sidan har ju en bra poäng och gör ett värdefullt jobb med att visa upp kvinnohat som annars får slinka förbi.
Bubbles: Jag har också gillat sidan. Kommenterar ibland också. Vet inte om jag gillar deras avsaknad av censur och det har ju vi tre haft tvister om när det gäller FemhatCirkeln också.
Buttercup: Det handlar om plattformar! FemhatCirkeln är en annan grej, vi lägger upp offentliga uttalanden från offentliga konton, från en och samma plattform. 99% Twitter. Det är så skrattretande när kränkta Cirkelhatare klagar på att vi "hänger ut" dom när det enda vi gör, i grund och botten, är att retweeta deras stinkande ord på det enda sättet som låter oss kombinera flera tweets och stämpla på kritiska tillägg.
Bubbles: Där kan jag hålla med. "Snubbarna" tar ju privata samtal och lägger upp på en helt ny scen. Det blir lite offputting utan censur. Här på BrytCirkeln valde vi ju ändå att censurera skärmdumpar pga den nya kontexten.

Blossom: Är det inte rimligt att dessa sneda manstyper får synas då, tänker jag? Jag kan ofta tycka semisynd om aktörerna i Cirkeln just för att de säkert varit med om hemska saker. Hatet har sen i efterhand tyvärr gått helt överstyr så klart, men det ligger en förståelig grund där. När det däremot kommer till de aktuella manssvinen som behandlar främmande kvinnor som sina leksaker på nätet så känner jag bara skitsamma? Låt de synas inför alla. Låt de skämmas. Om de inte syntes, vilken nytta hade det gjort att hänga ut dem? Det hade varit verkningslöst precis som FemhatCirkeln utan censur.
Bubbles: Ligger en poäng där helt klart.
Buttercup: Jag tycker "Snubbarna" är symptomatiskt för ett större, överliggande problem som feminismen dras med just nu. Iallafall om vi talar om en slags nätfeminism. Det är det eviga och ständiga fingerpekandet och jakten på dåliga män. Det känns som att det är det eeeeeenda hela feminismen handlar om på nätet. Kolla den dåliga killen! Spana in den här hemska mannen!?? Den räliga snubben då??? Jag hade satt oss i samma fack om det inte vore för att vi faktiskt ställer oss emot en cancer som gröper ur den feministiska livskraften i sig. Men alltså, att bara klaga på och peka ut dåliga män är inte särskilt värdefullt ur feministisk synpunkt.
Bubbles: Jag håller med. Det åstadkommer inget mer än att synliggöra de dåliga männen, men jag skulle säga att vi alla redan vet att de här dåliga männen finns. Klart att vissa säkert vaknar till lite extra av att SE äcklen in action, men att det finns raggande, buffliga män (och kvinnor!) på internet är ju ingen shocker. 


Blossom: "Snubbarna" är tyvärr säkert också bränsle för Cirkelns maniska behov att övertala landet att "ALLA MÄN" är kräk. Alla skärmdumpar på svin matar garanterat deras fixering för att generalisera. Det handlar trots allt om en väldigt särskild typ av man som växer upp till att bli det überkräk som sidan demonstrerar. Freaks will be freaks, inte ALL MEN will be freaks som med deras hatiska ögon.
Buttercup: Den produktiva frågan är ju vad vi borde göra åt äckelraggande män. Går det överhuvudtaget göra något åt det? Känns som det krävs generationer av ny uppfostring. Vi kanske just nu bara kan uscha oss i kommentarsfälten och hoppas att dom blir tillräckligt rädda att hängas ut för att lägga ner svinerierna? Det är ju det och inget mer som pågår just nu iallafall. Om vi inte räknar med Cirkelns mentalsjuka planer/fantasier att döda alla män.
Blossom: Jag har en känsla att det inte är så lätt, precis som det inte är lätt att få Cirkelns hatiska "feminister" att sluta svina sig genom att synliggöra det. Men det är viktiga frågor för vi vill ju inte att såna här hemska beteenden ska fortsätta hur länge som helst. Vi är trötta på det. Samhället är trött på det.
Bubbles: Hellre göra nånting än ingenting, antar jag?


Zara Larssons ansvarBlossom: Lyssnar ni på Zara Larsson?
Bubbles: Lyssnar som i Lyssnar på Zara, eller lyssnar på hennes musik?
Blossom: Både och?
Bubbles: Jag är nog inte rätt målgrupp men jag tycker väl att hon sjunger fint. Några ljusår bättre än jag, haha :) Sen är det si och så att lyssna på hennes feministiska sida. Jag tycker inte hon använder sin feministiska röst på rätt sätt.
Buttercup: Vid det här laget måste vi ju lyssna på Zara?? Är en insatt i sociala medier och feminism så går det inte komma undan från någon som tar, eller har, så mycket utrymme. Vi hör och ser något om henne hela tiden. Never ending story.
Blossom: Ja, Zara har ju tagit sig an en slags gururoll i sin feminism, eller så har kändisskapet bara placerat henne där. Det säkra är att hon använder den sitsen väldigt ihärdigt och jag frågar mig om hon verkligen förstår vilket stort ansvar det innebär att kunna influera så många unga fans.
Bubbles: Pratar vi om hennes ökända inlägg om manshat?
Blossom: Precis. Och hatstormen som kom av det.
Buttercup: Först måste vi ju säga att dom vidriga sakerna hon fått mot sig från arga män är lika vansinnigt som allt annat kvinnohat. Slänger vi sen blicken bakom kulisserna så finns det viktiga saker att kommentera där. Det som skrämmer mig med Zaras "makt" i egenskap av känd artist är att hon plockar från Lady Dahmers hemska feminism. Det populariserade manshatet. Hat som något positivt och produktivt i kampen, i samhället. Alltså jag orkar ju inte?
Blossom: Lady Dahmer har också en väldigt stark röst och vi har flera gånger kritiserat hennes hatiska inlägg.
Bubbles: Värt att påpeka att vi är långt ifrån de enda med kritisk inställning till hennes typ av feminism. Hela tiden händer det något där, hela tiden överöses hon med kritik från både kvinnor och män.
Blossom: Och hela tiden försvarar hon hatet.
Buttercup: Det är så typiskt för Cirkeln. Dom får så ruskigt mycket kritik och skit för sina hatiska sätt men vägrar acceptera att deras feminism är mer skadlig än produktiv. Sen predikar dom för varandra internt och bygger upp sin missgrundade uppfattning att hatet är dunderkalas och megavärt.

Blossom: Om vi återgår till Zara. Något oerhört problematiskt i hennes inlägg är när hon skriver "Manshatet dödar ingen. Manshatet skadar ingen. Manshatet är inget samhällsproblem." Vi är alla tre ense om att hat är hat oavsett vad det riktas mot. Hat påverkar lika starkt åt alla riktningar. Det kan uttryckas på olika sätt genom ord och handlingar, ibland bara ord och ibland genom båda, men alla hatiska uttryck påverkar. Hat retar upp, hat provocerar.
Buttercup: Hat ÄR hat. Det finns ingen lättare variant av hat.
Blossom: Precis. Då blir det djupt problematiskt att försköna och förenkla manshatet på det sättet. Om ett grovt manshat förmedlas genom medel som retar upp kvinnohatande män till den grad att dom fysiskt slår tillbaks i förargade tillstånd så blir det ett samhällsproblem på allra högsta nivå.
Buttercup: Det finns väl ingen förgrening av feminism som inte konstaterar att dessa farliga män finns där ute? Vad tror vissa människor egentligen, typ att dom här männen kommer putsa av sig hatet, hånen och angreppen, och ta allt med en klackspark? Jag får ju dödsångest av Cirkeln när dom kör saker som "manshat skapar inte mer kvinnohat, HÖ HÖ". Hur tänker en då liksom? Att kvinnohatande män älskar att få deras skit kastat på sig?

Bubbles: Jag kan bara föreställa mig hur sjukt provocerande det måste vara att hela tiden hånas av kvinnor om man redan hatar kvinnor. Klart att bägarna rinner över för såna män.
Buttercup: Det tragiska är också, som vi sa innan, att Zara skickar ut manshatet till så många unga fans. Hon gör det dessutom på ett sätt som får det att framstå som en cool grej, något "hippt" att typ uppskatta. "MANSHAT *hjärta*" Alltså, jag bara nej? Nej. Snälla sluta nu. Tror hon att hat är en behaglig liten hobby? Zara Larsson har ett ansvar att behandla hat med tyngden och allvaret det för med sig.
Blossom: Jag skulle säga att hon har ett ansvar att inte sprida hatiska värderingar till en sådan stor skara ungdomar. Alltså, över huvud taget. Sprid inte hat? Vårt samhälle blir inte bättre genom hat, det blir sämre. Mörkare. Otryggare. Försök åtminstone närma dig feminismen på ett sätt som inte främjar fientlighet i samhället? Var en positiv förebild istället?
Bubbles: Skål för det :)

// Blossom // Buttercup // Bubbles

15 kommentarer:

 1. Bästa ikväll. Skålar med er, ner med hatet från alla inblandade!

  SvaraRadera
 2. "en cancer som gröper ur den feministiska livskraften i sig"
  Härligt att få läsa er :)

  SvaraRadera
 3. Delen om Zaras ansvar är så spot on. Jag älskar Zara men det här måste hon tänka på.

  SvaraRadera
 4. LEG-EN-DAR-ISK första post. Så jävla grymma är ni! Uppdatera snart!

  SvaraRadera
 5. håller hundra procent med om fingerpekandet i feminismen
  allt står bara stilla ju? så hopplöst

  SvaraRadera
 6. Solkatten04 juli, 2015

  Haha kände för att applådera när jag läst. Så jävla bra! <3<3

  SvaraRadera
 7. Stöttar er fullt ut :) Hoten mot er är ju bara tecken på att dom i cirkeln är lika vidriga som snubbarna dom går lös på hela tiden. Rena cirkusen.

  SvaraRadera
 8. Ni har så rätt om män som lackar på manshatet... Som kille vet jag hur snacket går och det sägs inga fina saker om feminister direkt och det verkar oftast bottna i hatet som ni tar upp... Ärligt talat gör det mig orolig hur läget kommer se ut om några år. Det syns bara hat hat hat överallt

  SvaraRadera
 9. Den "fingerpekande" feminismen är meningslös. Är så trött på det :/

  SvaraRadera
 10. "Dom får så ruskigt mycket kritik och skit för sina hatiska sätt men vägrar acceptera att deras feminism är mer skadlig än produktiv. Sen predikar dom för varandra internt och bygger upp sin missgrundade uppfattning att hatet är dunderkalas och megavärt."

  +111111111

  SvaraRadera
 11. Jag brukade va så där "hatfull" i min feminism som ni tar upp. Inte förrän jag gjort mig ovän med nästan alla jag kände ramlade polletten ner. Bråkade om nåt varenda dag i princip och shit vad det slet på mitt psyke. Dit går jag inte tillbaka igen :/

  SvaraRadera
 12. Det är bedrövligt vad Zara håller på med. Jag kan bara inte stötta en artist som sprider hat bland unga, asså vafan ens?

  SvaraRadera
 13. Genuskrigarinnan!09 juli, 2015

  Ser fram emot nästa uppdatering :)

  SvaraRadera
 14. Jag brukar undvika feministiska sidor som pesten men ni är ju hur bra som helst, haha. Lär återkomma och läsa :)

  SvaraRadera
 15. Förstår inte heller vad Zara håller på med. Att framställa hat med hjärtan och någeslags gull är det sista jag skulle göra. Alltså snälla Zara vad håller du på med?

  SvaraRadera